A Kárpátikum Alapítvány bemutatkozott a gyöngyösi „ökoturisztikai” konferencián2007. április 20.


Április 20-án, pénteken a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszéke a Magyar Földrajzi Társaság Gyöngyös-Mátravidéki Osztályával és a Magyar Turisztikai Egyesület Heves megyei Tagozatával közösen regionális konferenciát rendezett Természetvédelem – Ökoturizmus – Fenntartható fejlődés címmel.

Az összejövetelen az Észak-magyarországi, Észak-alföldi és Közép-magyarországi Régióban működő, természetvédelem, ökoturizmus és fenntartható fejlődés területein tevékenykedő nemzeti parkok, civil szervezetek, oktatási intézmények, turisztikai szervezetek közötti kapcsolat erősítése volt a fő cél. Lehetőség nyílt a szervezetek bemutatkozására, egymás tevékenységének megismerésére, valamint együttműködési lehetőségek, közös akciók kialakítására és tervezésére. A konferencián a főszervező (Dr. Dávid Lóránt tanszékvezető, Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszék) javaslatot tett az „Egy (be)lépés a környezetünkért akció 2007” című program közös meghirdetése, melynek célja a természet- és környezetvédelmi, valamint turisztikai civil szervezetek taglétszámának radikális növelése.

A Kárpátikum Alapítványt Kovács Imre képviselte. Előadásában bemutatta Alapítványunk megalakulásának körülményeit, konkrét célkitűzéseinket, valamint eddig végzett tevékenységünket. Bemutatkozásunkban többször is hangoztatta, hogy szervezetünk nyitott a hasonló célokat felvállaló és hasonló tevékenységet folytató civil szervezetekkel való kapcsolatfelvételre és együttműködésekre.
Külön emelte a konferencia színvonalát, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem két professzora, Rétvári László és Zoltán Zoltán Urak, megtisztelték részvételükkel és észrevételeikkel a fiatalabb nemzedéket.

* * *
A rendezvényen részt vett kilenc szervezet egy közös kiadványban foglalja majd össze a szervezetek bemutatkozó előadásait és a fenti témakörökben kifejtett tevékenységeit.
A részvétel a Kárpátikum Alapítvány számára nagyon hasznos lépés volt a más szervezetekkel való együttműködések kialakítása felé.